USA

Chinese restaurantketen wordt gedwongen ROBOT-kelners te gebruiken tijdens de Covid-pandemie

Een Chinese restaurantketen in het noordwesten van Engeland is gedwongen gebruik te maken van robotische obers, nadat ze tijdens de Covid-pandemie moeite hadden om personeel te krijgen.

Directeuren van The Chinese Buffet hebben in elk van de vier restaurants in Liverpool, St. Helens, Bolton en Wigan één BellaBot gelanceerd om eten te serveren.

Toen het buffet na de laatste lockdown weer openging, besloten de eigenaren om mensen aan tafel eten te serveren, besteld via een app, in plaats van hen zelf te laten bedienen.

Dit zorgde voor extra druk op het toch al korte bedienend personeel, volgens eigenaren Paolo Hu en Peter Wu, die zeiden dat de BellaBots al populair waren gebleken bij diners.

De richtprijs voor de vriendelijke robots is $ 20.000 (£ 14.500), wat minder is dan de kosten van het in dienst hebben van een ober tegen minimumloon voor 40 uur per week.

Eigenzinnige beelden tonen Bella, met een katachtig gezicht met grote ogen, die over de restaurantvloer veegt en delicatessen uitdeelt aan opgetogen klanten.

Een Chinese restaurantketen in het noordwesten van Engeland is gedwongen gebruik te maken van robotische obers, nadat ze tijdens de Covid-pandemie moeite hadden om personeel te krijgen

Een Chinese restaurantketen in het noordwesten van Engeland is gedwongen gebruik te maken van robotische obers, nadat ze tijdens de Covid-pandemie moeite hadden om personeel te krijgen

Fung Laing, Kamilla Waluck, Joseph Telford, met eigenaar Paolo Hu en restaurantmanager Yuki Lee) poseren met BellaBot, binnengebracht vanwege Covid-personeelstekorten

Fung Laing, Kamilla Waluck, Joseph Telford, met eigenaar Paolo Hu en restaurantmanager Yuki Lee) poseren met BellaBot, binnengebracht vanwege Covid-personeelstekorten

HOE DE BELLABOT WERKT

Via de app plaatsen klanten een bestelling voor eten, die naar het keukenpersoneel gaat.

Vervolgens plaatsen ze het voedsel op een van de vier planken op de BellaBot.

Het gaat naar een tafel en verlicht de plank met hun eten erop.

Bella zegt dan bijvoorbeeld tegen de eters: ‘Tabel 52 neem a.u.b. borden van de plank met het blauwe licht’.

Het kan in één keer vanuit de keuken naar maximaal drie andere tafels gaan, waardoor het proces wordt herhaald.

In een gemiddelde week tijdens proeven legde BellaBot 67 mijl af.

De robot kan met gasten praten en zelfs Happy Birthday zingen als dat nodig is.

Het kost naar schatting £ 14.500 voor een enkele BellaBot, wat minder is dan het voltijdse minimumloon voor een menselijke werknemer.

Het restaurant heeft, net als vele anderen over de hele wereld, geworsteld met een laag personeelsbestand sinds de heropening na de pandemie, verergerd door werknemers die zich moesten isoleren vanwege de Omicron-variant van Covid.

Het betekende dat naarmate er meer dingen opengingen en het drukker werd, het restaurant moeite had om voldoende servers te vinden om aan de vraag te voldoen.

De Chinese Buffet-woordvoerder David Ramsden zei dat de BellaBot een nieuwe oplossing is gebleken voor het aanhoudende personeelsprobleem.

Hij zei dat ‘klanten er dol op zijn’, en voegde eraan toe: ‘we hebben mensen die TikToks doen, anderen zeggen dat de kinderen dol waren op de robot.

‘Het is eigenzinnig en heel interessant. Het zal mensen aantrekken om naar het restaurant te komen om de robot te zien serveren. Het is een goede aantrekkingskracht voor mensen in restaurants.’

Families komen speciaal binnen om Bella te zien, en wanneer iemand jarig is, kan de robot zich bij het menselijke personeel aan tafel voegen om Happy Birthday te zingen voor de gasten, aldus de eigenaren.

‘Tijdens de covid-pandemie waren de buffetten gesloten, zelfs als restaurants open waren, omdat mensen moesten blijven zitten’, legt Ramsden uit.

‘In plaats van een’ [traditional] buffet, het werd een buffet met bediening aan tafel. Je bestelt via de app en het werd direct aan je tafel bezorgd.’

Dit legde meer druk op het bedienend personeel, omdat klanten voorheen naar boven gingen om hun eigen eten op te halen, waardoor er minder obers nodig waren.

Directeuren van The Chinese Buffet onthulden één BellaBot in elk van de vier restaurants in Liverpool, St. Helens, Bolton en Wigan, om eten te serveren aan gasten in plaats van mensen

Directeuren van The Chinese Buffet onthulden één BellaBot in elk van de vier restaurants in Liverpool, St. Helens, Bolton en Wigan, om eten te serveren aan gasten in plaats van mensen

Toen het buffet na de laatste lockdown weer openging, besloot de restaurantketen om mensen aan tafel eten te serveren, besteld via een app, in plaats van ze zelf te laten bedienen

Toen het buffet na de laatste lockdown weer openging, besloot de restaurantketen om mensen aan tafel eten te serveren, besteld via een app, in plaats van ze zelf te laten bedienen

In hun testfase ontdekte het personeel van The Chinese Buffet dat Bella gemiddeld 107 mijl per week aflegt, terwijl ze zich door het restaurant bewoog.

Bella heeft vier planken, wat betekent dat ze vier tafels tegelijk kan bedienen en zelfs met gasten kan praten.

Klanten plaatsen hun bestelling met behulp van de Chinese Buffet-app en het eten arriveert in Bella’s planken aan tafel – ‘tapasstijl’.

‘Je bestelt een aantal gerechten en het is een grenzeloze eetervaring. Je bestelt in groepjes van drie, dan kun je steeds weer bestellen’, legt de heer Ramsden uit.

‘De bestelling gaat via de app naar de keuken. Voorafgaand aan robots zou de bestelling worden samengesteld en het bedienend personeel zou het naar de tafel brengen.

In hun testfase ontdekte het personeel van The Chinese Buffet dat Bella gemiddeld 107 mijl per week aflegt, terwijl ze zich door het restaurant beweegt

In hun testfase ontdekte het personeel van The Chinese Buffet dat Bella gemiddeld 107 mijl per week aflegt, terwijl ze zich door het restaurant beweegt

Bella heeft vier planken, wat betekent dat ze vier tafels tegelijk kan bedienen en zelfs met gasten kan praten

Klanten plaatsen hun bestelling met behulp van de Chinese Buffet-app en het eten arriveert in Bella's planken aan tafel - 'tapasstijl'

Bella heeft vier planken, wat betekent dat ze vier tafels tegelijk kan bedienen en zelfs met gasten kan praten

ROBOT MASSAGETAFEL GETOOND OP CES

Massage en comfort speelden een grote rol tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in 2022, waaronder de lancering van een volledig geautomatiseerde massagetafel.

De robot voor volledige lichaamsmassage, onthuld door Massage Robotics, is ontworpen om in een massagesalon te worden geplaatst en mensen te helpen die resistent zijn tegen een menselijke masseuse.

De startup bouwde de robot met twee armen, die een gebied van zeven vierkante meter beslaan om verbale commando’s te begrijpen.

Het heeft een neuraal netwerk waarmee het in realtime gegevens kan uitwisselen en kan inspelen op de behoeften en eisen van de gebruiker.

De robotarmen kunnen in 6-assen werken en samenwerken om een ​​ideale massageroutine te creëren voor de persoon op de tafel, gebaseerd op een database.

Het kan locatie, duur, pad, snelheid en kracht regelen op basis van de behoeften, inclusief het verwijderen van knopen aan de achterkant.

Gebruikers kunnen ook hun favoriete routines delen en degene die ze willen gebruiken selecteren in een bibliotheek op een smartphone.

Er hangt wel een flink prijskaartje aan, omdat het gericht is op de commerciële markt in plaats van op de thuismarkt, met een basismodel dat $ 310.000 kost (£ 228.000).

‘Nu staan ​​er vier planken op Bella. Je kunt het zo programmeren dat ze naar tafel 57, tafel 43 gaat. Een andere bestelling staat op verschillende planken.

‘Als ze bij de tafel komt, zegt ze ‘tafel 52, neem alsjeblieft je eten van het schap met het blauwe licht’. Het schap licht op om te laten zien wat je eten is.’

Hij zei dat terwijl de robots tafels bedienen, het personeel tijd vrijmaakt om met de klanten te communiceren en hun ’emotionele problemen’ aan te pakken.

Denk hierbij aan klachten, of aanvullende wensen, waaronder dieetwensen.

‘Ik was zondagavond in Wigan om met de managers daar te praten en ze zouden nu niet meer zonder hen kunnen’, zei de heer Ramsden, eraan toevoegend dat ze in het begin sceptisch waren, maar sinds ze ze hebben, maken ze een enorm verschil.

‘Als ik met mensen praat, zijn er twee uitdagingen. Mensen zeggen dat ze niet bediend willen worden door robots, ze willen bediend worden door mensen.

‘Natuurlijk doen we dat allemaal, maar alleen omdat de robots er zijn, wil dat nog niet zeggen dat de mensen er niet zijn. Het verlicht de druk op het personeel en ze kunnen op de restaurantvloer blijven en communiceren met de klanten.’

‘Tijdens proeven deed de robot 107 mijl per week’, zei hij, eraan toevoegend ‘dat is 107 mijl dat het personeel zou lopen’ als de robot niet in het restaurant was.

‘Het is in de eerste plaats om de personeelscrisis op te lossen, maar dat is de katalysator ervoor. Het was een kortetermijnoplossing voor de personeelscrisis, maar de realiteit is dat het zo’n verschil maakt voor het restaurant’, aldus de heer Ramsden.

‘Als je nu naar Tesco gaat, pak je de zapper en ga je naar de automatische kassa. Deze AI en robotica komt eraan.

‘Het komt nu echt op het juiste moment en een goede kortetermijnoplossing voor het personeelsprobleem, maar het zal veel gewoner worden.

‘Ze zijn van Chinese makelij en worden momenteel tot op zekere hoogte gebruikt in Duitsland, Nederland en Spanje, en zelfs in Slovenië, maar niemand had ze hier naar het VK gebracht. [before we launched them in November].

‘We importeren nu de robots en leveren ze aan iedereen die ze nodig heeft, waarbij gastvrijheid de eerste doelmarkt is.’

Kan een robot JOUW baan overnemen? Obers, schapvullers en winkelassistenten zullen waarschijnlijk worden vervangen door geautomatiseerde systemen – maar artsen en leraren zijn voorlopig veilig

Obers, schapstapelaars en mensen die in de detailhandel werken, zullen in de toekomst het meest waarschijnlijk worden vervangen door geautomatiseerde systemen, volgens nieuw onderzoek naar AI-werkgelegenheid.

Uit het onderzoek, gefinancierd door elektrische leveranciers ElectricalDirect, bleek dat hoewel handmatige en repetitieve taken gemakkelijk te vervangen waren door robots, artsen en leraren ‘voorlopig’ veilig waren.

De banen die volgens het onderzoek het meeste risico lopen door automatisering, zijn obers, schappenvullers, winkelmedewerkers, barpersoneel en landarbeiders.

De onderzoekers vonden ook een duidelijke geografische trend, waarbij het noorden, met name Wigan, Doncaster en Sunderland, het grootste risico loopt door robots

Aan de andere kant van de schaal, met degenen die het meest ‘beveiligd zijn tegen automatisering’, bevinden zich artsen, leraren, tandartsen, psychologen en fysiotherapeuten.

De onderzoekers vonden ook een duidelijke geografische trend, waarbij het noorden, met name Wigan, Doncaster en Sunderland, het grootste risico loopt door robots.

Het zuiden doet het aanzienlijk beter, met Londen, Watford en Oxford die het minste risico lopen op banenverlies als gevolg van massale automatisering naarmate AI en robotica verbeteren.

Door 20 miljoen banen uit het hele land te analyseren, ontdekte het team dat rollen met repetitieve en routinetaken de eerste zullen zijn in de rij voor automatisering, waarbij sommige industrieën, zoals de productie, dit proces decennia geleden starten.

De opkomst van AI vormt een existentiële bedreiging voor de Britse banenmarkt, aangezien het een groot aantal banen tot het verleden begint te maken.

Het is een onvermijdelijke en controversiële verandering in de manier waarop onze economie werkt, die alleen maar is versneld door de gedwongen automatisering die door Covid is veroorzaakt, omdat bedrijven beperkt waren in hun vermogen om klantgerichte rollen te hebben.

De gegevens analyseerden 20 miljoen banen, kijkend naar het risico van automatisering, door te analyseren of repetitieve en routinematige taken sneller zouden worden uitgevoerd door een algoritme.

Daarom kwamen banen die minder menselijke tussenkomst vergen, uit op een veel hoger risico. Locatiegegevens zijn gebaseerd op gebieden waar banen de meeste training vereisen, waardoor het risico op automatisering wordt verkleind.

Obers staan ​​bovenaan de lijst met een kans van 72,81 procent dat ze de komende jaren door robots worden vervangen, een proces dat waarschijnlijk zal worden versneld door de wervingscrisis.

.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

GET MORE DOFOLLOW LINK